Konserter

Uppsala konstmuseet är inte bara bildkonst. Vi har också ett fint program med artister inom olika musikgenrer som folkmusik, elektronmusik och jazz som både förvaltar och utmanar musikformat och praktiker.

Våren 2020

Konsertprogrammet för våren 2020 är curerat av Patric Kiraly. 

Vissa konserter har fri entré medan andra kostar. Förköp görs via Tickster. Kontakta museets reception för mer information: konstmuseum@uppsala.se eller 018-727 24 82.

La La Lars

Torsdag 23 januari 19.00–20.00
DJ Paulina Hedstrand finns på plats 17.00–21.00.

Indie-jazz med trumslagaren Lars Skoglund och band. Lars Skoglund har sedan tidigt 2000-tal gjort sig känd som trummis bakom en mängd framgångsrika svenska artister. Utöver att vara en medlem i indiebandet Laakso, har han också en framträdande roll som musiker och kapellmästare på Lykke Li's samtliga skivor och turnéer, men även med band som Shout Out Louds, Markus Krunegård och Oddjob för att nämna några.

Under namnet La La Lars har han släppt två rosade soloskivor, 2017 och 2019, med några av dom främsta musikerna inom svensk jazz idag består La La Lars av Lars Skoglund – trummor, Jonas Kullhammar – saxofon, Goran Kajfeš – trumpet, Calle Bagge – piano, Johan Berthling – bas

Läs mer om La La Lars på deras webbplats.

Northern Resonance

Lördag 15 februari 14.00–15.00

Folkmusik med en ung och nyskapande trio bestående av Anna Ekborg – viola d'amore, Jerker Hans-Ers – hardangerfela, oktavfiol och Petrus Dillner – nyckelharpa.

I jakten på det inre uttrycket kombineras de unika egenskaperna hos viola d'amore, hardangerfela och nyckelharpa. Northern Resonance är ett möte där instrumentens potential och traditionernas gränser pressas för att bryta ny musikalisk mark. Med resonanssträngarna som gemensam nämnare skapas en ljudbild som fritt rör sig mellan subtila detaljer och storslagna ljud.

Läs mer om Northern Resonance på deras webbplats.

Lyssna på Northern Resonance på YouTube.

GRB 670702

 

Torsdag 27 februari 19.00–20.00
DJ Paulina  Hedstrand finns på plats 17.00–21.00.

Ljud- och ljuskonst som vi aldrig har sett och hört det förut på Uppsala konstmuseum. En kollaboration mellan universums fysiklagar med Jessie Granqvist, dj och Timothy Wilson, ljuskonstnär. En oas i ett annars konstant förändrande verklighet. Ta en paus i strävan mot framtidens lösning på era icke existerande problem. Ett levande verk av ljud och ljus som under kvällen bara finns till för just er.

Läs om Jessie Granqvist på Soundcloud.

Se ljud- och ljuskonst av Timothy Wilson på Vimeo.

Tuulikki Bartosik

Lördag 21 mars 14.00–15.00

Se konserten med Tuulikki Bartosik på Facebook.

Den estniska musikern och kompositören Tuulikki Bartosik trotsar förväntningar på och föreställningar om dragspelsmusik. Ursprunget i Võrumaa i Estland är en inspirationskälla men hon utforskar ständigt nya musikaliska kontexter och utmaningar för dragspelet.

2019 släppte hon solo-skivan "Tempest in a Teapot". Den är en uppföljning till 2016 års internationellt hyllade "Storied Sounds". Albumet är enligt Tuulikki Bartosik en personlig spegling: "en berättelse om mig, mina rötter och var jag befinner mig. Längtan efter naturen och vänner, hur jag arbetar som en individ i naturen, önskan om att hitta en plats i världen och i den musikaliska världen".

Läs om Tuulikki Bartosik på hennes webbplats.

Lyssna på Tuulikki Bartosik på YouTube.

Siri Karlsson

Torsdag 26 mars 19.00–20.00

Se konserten med Siri Karlsson på Uppsala konstmuseums Facebooksida.

Duon Siri Karlsson trollbinder genom att öppna dörrar vi inte ens visste fanns.

Med nya albumet Horror Vacui fortsätter Siri Karlsson sitt orädda utforskande av gränsland där folk möter psykedelia som möter elektronisk och experimentellt, alltjämt med nyckelharpa och saxofon i centrum. Den kritikerrosade duon Siri Karlsson, bestående av Maria Arnqvist och Cecilia Österholm, har med sina fem album etablerat en egen röst och klangvärld på den svenska musikscenen.

Recensioner och prismotiveringar vittnar om vågade fusioner. De har liknats med allt från Jan Johansson, Archie Shepp, Hjort Anders till Nick Cave, Älgarnas Trädgård, the Doors och nu senast med Hildur Gudnadottir som skapat den hyllade filmmusiken till Chernobyl och Joker. I december mottog de SKAP:s avantgarde pris 2019 och nu är de nominerade till Manifest 2020 med Horror Vacui.

Den konsert, Siri Karlsson & Christoffer Berg spelar Arthur Russell, som tidigare annonserats är inställd och ersätts med ovan presenterade med Siri Karlsson.

Hösten 2020

Råå

DJ Paulina Hedstrand finns på plats 17.00–21.00.

"Som dimmig dub från den skånska myllan ", "Som om musiken spelas under vatten", så lät det bland annat om "Skånes Järnvägar", debutalbumet från Råå som släpptes vårvintern 2018. Sedan dess har Råå släppt en remixsingel, en 4-låtars cover EP och ett livealbum och är nu i färd att släppa fullängdaren "Ljungens Lag". De som förtjusat sig i den slöa basklarinetten från debutalbumet kommer att känna igen sig. De som förälskade sig i EP:n "Himmelsblå" får ännu fler knarriga synthar. Nytt för i år är inslag av bongos och stråk av västafrikanska och jamaicanska utblickar.

Live består Råå av Christine Owman – synthar och annat, Elin Hörberg – synthar och piano, David Hagberg – trummor och slagverk, Måns Wieslander – gitarr, Bebe Risenfors – Basklarinett och en hel del annat, Magnus Sveningsson – bas och synthar.

Läs mer om Råå på Malmö inres webbplats.

Lyssna på Råå på YouTube.

Uppdaterad: