Konserter

Uppsala konstmuseet är inte bara bildkonst. Vi har också ett fint program med artister inom olika musikgenrer som folkmusik, elektronmusik och jazz som både förvaltar och utmanar musikformat och praktiker.

Konsertprogrammet för hösten 2020 är curerat av Patric Kiraly. 

Vissa konserter har fri entré medan andra kostar. Förköp görs via Tickster. Kontakta museets reception för mer information: konstmuseum@uppsala.se eller 018-727 24 82.

Begränsat antal platser max 50 personer.

Goose & Daniel Ögren

man med gitarr

Torsdag 1 Oktober 19.00–20.00

Museum Bar & Café. DJ Karl-Jonas Winqvist och Folke Nikanor finns på plats 17.00–21.00.

Live-premiär med två skivaktuella och hyllade svenska akter.

Varm, innerlig och lekfull musik målad i impressionistiska nyanser.

Goose. Albumet ”Som folk är mest” gavs ut i våras och utgörs av collage-liknande stycken där filmiska röster och stämningar går in och ut i varandra. Svängiga trumbeats, lysande pianospel och blåsarrangemang gör det hela till en fantastisk platta och som utgörs av endast två långa spår. Duon i bandet är den hyllade jazzpianisten Johan Graden och Daniel Ögren och konserten på Uppsala Konstmuseum blir Goose livedebut. 

Daniel Ögren är den multibegåvade DIY-musikern som gett ut en handfull gränsöverskridande och fantasifulla instrumentalalbum de senaste åren. På sin senaste utgåva ”Fastingen-92” från i våras har Ögren överträffat sig själv med ett lekfullt och exprimenterande album med ett tonfall av jazz, psykedelia och folkmusik och som är både djupt personligt utforskande och utblickande. Daniel Ögren kommer nu äntligen tillsammans med ett skräddarsytt band att framföra materialet live. 

Biljetter: 150 kronor

Trio Ramberget

människor i led

Lördag 17 oktober 14.00–15.00

Biljetter: Fri entré. 

Trio Ramberget är en ambient/fri improvisationstrio, baserad i Stockholm och Göteborg som funnits sedan 2016.´I januari i 2019 släpptes Trio Rambergets andra fullängdsalbum, ”Musik att somna till”, och albumet fick överväldigande respons, både utomlands och i Sverige.

Stilla, stilla – likt Mark Rothkos främsta tavlor, likt snöbeklädd slättmark, likt avslappade andetag – letar den sig ut genom ens högtalare. Stor kärlek. När man en gång hittat fram till Trio Rambergets fascinerande universum vill man aldrig lämna det. – Orkesterjournalen

Gruppens spelar ambient och avslappande musik med akustiska instrument i en genre som annars ofta utgår från elektroniska instrument.

Trio Ramberget består av:
Johanna Ekholm – Kontrabas
Gustav Davidsson – Trombon
Pelle Westlin – Basklarinett

Anna Petrini – Christian Wallumrød – Qarin Wikström

Tre personer

Torsdag 29 oktober 19.00–20.00

Museum Bar & Café. DJ Paulina Hedstrand finns på plats 17.00–21.00.

Originellt, fascinerande och egensinnigt, är några beskrivningar av denna nya nordiska improvisationstrio. Med vitt skilda bakgrunder, men gemensam musikalisk grammatik, utforskar de, i detta nystartade trioformat, klangliga marker, utan karta och kompass.  

Blockflöjtisten Anna Petrini,Sverige, har en bred internationell konsertverksamhet och hörs både i konserthus, på jazzscener och i samarbeten med andra konstformer. Sedan skivdebuten 2012 med soloverk för Paetzold- kontrabasblockflöjt har detta instrument varit centralt för henne och lett till en rad uruppföranden av framstående tonsättare runt om i världen. 

Pianisten och komponisten Christian Wallumrød, Norge, har under de senaste 25 åren turnerat internationellt och givit ut flertalet skivor har skrivit en rad beställningsverk de senaste åren. 

Komponisten och vokalisten Qarin Wikström, Danmark, har i mer än ett decennium varit en aktiv del av den blomstrande avant-garde scenen i Köpenhamn. Med projekt och artister som Kostcirkeln, Shitney, Sekten, Orbit Stern och det egna soloprojektet Q har det hittills hunnit bli 17 album. 

Anna Petrini kontrabasblockflöjt 
Christian Wallumrød – elektronik 
Qarin Wikström – vokalist/elektronik

Biljetter: 150 kronor

AKB

person med mask

Lördag 14 november 14.00–15.00

Bakom namnet AKB finns instrumentalisten Anna-Karin Berglund från Gävle, Sverige. Den första utgivningen i eget namn kom 2016 med EP:n ”Söndagsbarn” på vilken det finns tydliga inflytanden från 70- och 80-talets rymddoftande, kosmiska ambientmusik.

Albumet ”Marianergraven” släpptes i februari 2020. Det musikaliska ursprunget till skivan kommer från en stark fascination av havet och dess hemligheter; tanken på hur djupets tryck och mörker kan låta och alla mysterier som är kopplat till den bottenlösa Marianergraven i Stillahavet. Musiken är AKB:s egna och enastående framställning av ambient. Det är melodier som rör sig långsamt och ljudbilder som flyter fritt över det soniska panoramat och som framkallar både en lugn och en hisnande känsla av att sjunka i ett mörker långt ner i djupet.

Biljetter: Fri entré

Differnet

människor vid hav

Torsdag 26 November 19.00–20.00

Museum Bar & Café. DJ Paulina Hedstrand finns på plats 17.00–21.00.

Differnet är en roslagsbaserad ensemble som i snart 20 år arbetat med att i ljud och form störa och återbilda akustiska vanföreställningar som ligger djupt förankrade i både populärmusik och avantgardistisk konstutövning. Ensemblen ser som sin möjlighet att i bästa mån undvika förbindelsen mellan sändare och mottagare och investerar ofta sitt ärende i att accentuera olika relationer mellan dioder, ljud, text och visualitet.

Medlemmar: Tomas Bodén, Anna Karin Brus, Peter Jackson, Johan Redin

Biljetter: 150 kronor 

 

 

Uppdaterad: