Skolprogram

Hösten 2020

Vi har skolvisningar på förmiddagar på tisdagar och onsdagar.

30 + 30 minuter, visning och verkstad för barn i 5-6 år

30 + 45 minuter, visning och verkstad årskurs 1-3

45 + 45 minuter, visning och verkstad årskurs 4-9

60 minuter visning för högstadiet och gymnasiet

Med hänsyn till situationen med Covid-19 sker arbetet i verkstadan i halvklasser. Max 12 + 12 elever.

Bokning av skolvisning och information

Andreas Åkerlind, museivärdskoordinator, pedagog och ansvarig för museibutiken

Telefon: 018-727 25 78 och072-452 99 74
E-post: konstmuseum@uppsala.se

Alla besök är kostnadsfria för skolor och förskolor i Uppsala kommun

Ur museets samling 

1 februari 2020 - tills vidare

 

Johan Thurfjell, Tassemark

Utställningen presenterar verk från etablerade svenska och internationella konstnärer. Man kan se video och installationer som reflekterar över människans förkärlek till magnifika byggnader och storslagen natur, men även vår rädsla och fascination inför katastrofer.

Visning och workshop: Magiska träd Åk F–3

Tillsammans tittar vi på konst från museets samlingar och pratar om hur viktiga träd är, både i vår närmiljö, som syresättare av planet och för ekologisk mångfald. Vilka kända sagor, filmer och spel finns det som berättar om träd? I verkstaden målar vi magiska träd i stort format med blandade material.

Visning och workshop: Byggnader och katastrofer Åk 4–7

Tillsammans tittar vi på Johan Thurfjells verk Collapse och pratar om konst och arkitektur. Hur kommer det sig att stora katastrofer både skrämmer och fascinerar oss, och varför kan arkitektoniska byggnader bli symboler för vår civilisation? I verkstaden bygger vi egna broar av glasspinnar och modellera. 

Visning: Att se på samhället genom konsten Åk 9–gymn.

Tillsammans tittar vi på konst från museets samlingar och pratar om hur samtidskonsten speglar vår tid. Vi diskuterar hur konstnärer med hjälp av visuella medel och metaforer lyfter fram frågor som klimatet, genus och historietolkning.

Himlen är blå och solen är en klocka

Filippa Arrias & Pauliina Turakka Purhonen

29 augusti - 22 november

 

Pauliina Turakka Purhonen

Skulptur och måleri, sol och moln, himmel och helvete. Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen utforskar i sin konst familjeberättelser. I stora skulpturer och målningar finns fascinerande detaljer. Vardag och minnen smälter samman i fantasier och myter som är nya och bekanta på samma gång.

Visning och workshop: Kan man måla med tyg? F - åk 6

Tillsammans tittar vi på Pauliina Turakka Purhonens färgstarka skulpturer och pratar och varelser som kan vara onda och goda på samma gång. I verkstaden gör vi applikationer och kombinera textiler med pärlor och glitter.  

Relationer

Olle Bærtling, Lars Erik Falk, Elli Hemberg, Cajsa Holmstrand, Anna Nyberg, Kurt Simons 

Utställningen visar sex konstnärer från olika generationer som använder abstraktion som sitt formspråk. Här står rytm, rörelse, dynamik och balans i fokus. De använder geometriska grundelementen – Rektangeln, kvadraten, triangeln och cirkeln – och väljer grundfärger som svart, vitt, rött, blått och gult.

24 oktober 2020 – 7 februari 2021

Visning och workshop: Färg och känsla. Åk 4-8

I utställningen funderar vi på vilka känslor färger väcker. Vi pratar och rytm och rymd som man kan skapa av geometriska och abstrakta former. I verkstad skapar vi egna abstrakta skulpturer med hjälp av träklossar, färg och lim. 

Visning: Konstens stora dilemman. Abstrakt eller figurativt? Åk 9–gymn.

Den konkreta och konstruktiva konsten växer fram under 1910-talet då konstnärer som Piet Mondrian och Kasimir Malevitj gick från att abstrahera motiv från en befintlig yttre verklighet till att skapa konstverk som var sin egen realitet, befriade från förväntningar på representation och symbolik. I uppställningen Relationer samtalar vi om den abstrakta konstens tillkomst och att den också från början uppfattades som en provokation.

 

Cajsa Holmstrand

Uppdaterad: