Konserter

2018

Biljetter
För att säkra din plats kan biljett reserveras via mail till konstmuseum(at)uppsala.se

Fri entré

 
Ånon Egeland och Mikael Marin. Foto Eva Karlsson

Egeland och Marin
Sorpesoll
Torsdag 27 september 19.00–20.00

Den norske folkmusikern Ånon Egeland och svenske kollegan Mikael Marin skalar av och kokar ner folkmusiken till dess minimalistiska beståndsdelar. Denna ornamenterade urform mejslas fram i samspelet mellan hardingfela och viola, som stämts ner en oktav för att klinga i sorgtyngda hjärtans tonart. 

Ånon Egelands personliga spelstil präglas av sydnorska Agders rika spelmanstradition och en stor repertoar av sällan hörda låtar. Violisten Mikael Marin är å sin sida känd för sina insatser i gruppen Väsen, och kan sedan 1983 titulera sig som riksspelman. Med breda influenser som sträcker sig från Schönberg till The Beatles har han komponerat och arrangerat för artister som Mikael Samuelsson, Nordman och Kronos Quartet.

Konserten spelas in av P2 Live.

I samarbete med Uppsala Konsert & Kongress

MUSEUM BAR 17.00–21.00.
DJ: Anna-Karin BrusMusiksalong VII
The Great Learning Orchestra ger Den Svåra Resan av Öyvind Fahlström
och Orangerimusik av Bengt af Klintberg
Lördag 6 oktober 14.00–15.30 

I partituret till Den Svåra Resan (1954) av Öyvind Fahlström finns både nonsensljud och sådant som påminner om befintliga ord. En del är rena läten, fonetiska, ljudande stavelser, andra kan ligga nära något utan att träffa rätt. Verket är typiskt Fahlströmskt, men ligger också nära hur konstnärer och poeter intresserade sig för konkreta uttryck, och att tänja på gränser för vad språk och text kan uttrycka. Bengt af Klintberg var del av Fluxusrörelsen och influerades mycket av slump och det vardagliga i sina arbeten. I Orangerimusik (1963) blir abstrakta bleckplumpar en sorts notation.

The Great Learning Orchestra är ett nätverk med bas i Stockholm bestående av drygt hundra musiker från olika genrer, städer och länder som möts för att utforska musik med lyssnandet i centrum, där experimentell musik och bildkonst tangerar varandra.

I samarbete med Kulturföreningen NEO och Institutionen för musikvetenskap Uppsala universitet


Lisa Nordström
Torsdag 18 oktober 19.00–20.00

I Lisa Nordströms musik mixas elektroniska instrument och akustiska ljud med röst och instrument som basflöjt, cittra och ljudande objekt. Musiken är svår att genrebestämma och rör sig mellan improvisation, elektronisk musik, pop, konstmusik och avantgardistisk ljudkonst. Under kvällen får vi ta del av film- och musikprojektet Sonica Sequence där Nordström gjort platsspecifika improviserade sessions med lokala musiker på nya spelplatser runt omkring i världen.

Som musiker, kompositör och producent har hon sin bas i Svenska Grammofonstudion i Göteborg. Nordström har ett förflutet i electronicaduon Midaircondo och spelar nu solo och i flera andra konstellationer och projekt. Hon har medverkat på en rad internationella festivaler.
I samarbete med Uppsala Konsert & Kongress

MUSEUM BAR 17.00–21.00
DJ: Tomas Bodén


Chicagojazzen
Torsdag 22 november 19.00–20.00

Chicagojazzen är i grund och botten den mångbegåvade Erik Karlsson. Med bas i Skellefteå har han som Chicagojazzen släppt inte mindre än åtta album sedan 2006 – digitalt, på kassett och på skiva, på underjordiska etiketter som Zeon Light, Periferin och Irrlicht. Det hela började med att Erik fick en mikrofon i julklapp. Sedan dess har han vägrat förhålla sig till några som helst genregränser i sitt multiinstrumentella musikskapande. Som röd tråd finner vi istället en stökig, brötig gör det själv-anda och en gnutta västerbottniska lokalreferenser. Idag har Chicagojazzen utvecklats till ett löst sammanhållet kollektiv och bland sina referenser nämner Karlsson lika självklart Arvo Pärt som Wu-Tang Clan, Fela Kuti som Darkthrone. Till museet kommer Chicagojazzen i sjuhövdad skepnad, och med sin patenterat bångstyriga psykedelia med spår av jazz, metal och samba.
I samarbete med Uppsala Konsert & Kongress

MUSEUM BAR 17.00–21.00
DJ: Jenny Sunesson

 

Lördagskonserter i dialog med konsten
Konserter där musiker installerar sig med sitt instrument i utställningen.Civilistjävel!
Lördag 
15 september 14.00–15.00
Civilistjävel! är senaste electronicaexporten från Uppsala där Tomas Bodén presenterar eget arkivmaterial. Bortglömda ljud från en experimenterande ungdom reser genom tiden och får nytt liv. Live används liknande utrustning som under tidigt 90-tal. Civilistjävel! är 2018 aktuell med flertalet album på brittiskt skivbolag.

I utställningen Beyond the Object – Contemporary Nordic Ceramic Art

 

Simon Svärd
Lördag 13 oktober 14.00-15.00
Simon Svärd är gitarrist i bandet Trilobit och spelar till och från med Siri Karlsson och Pocket Size sthlm. På Uppsala konstmuseum kommer Simon troligen att spela improvisationer på lap steel gitarr.
I utställningen”Smällen” med flera – Verk ur museets samlingar Stina Hellberg Agback 
Lördag 17 november 14.00-15.00
Stina Hellberg Agback, från Uppsala, är en av Sveriges mest spännande harpister. Som improvisationsmusiker har hon spelat med storheter som Laleh, El Perro Del Mar, Seinabo Sey och Frida Hyvönen; jazzgrupper som Trilobit och Stina Hellberg Agback/Jonas Isaksson Quartet. Som nutida musiker har hon uruppfört verk av bland annat Johan Ullén, Per Egland, Erik Hanspers och Joel Engström.
I utställningen Åsa Ersmark – Escape Fantasies


 

Cecilia Österholm
Lördag 8 december 14.00-15.00
Cecilia Österholm är medlem i den psykedeliska folkduon Siri Karlsson samt Systerpolskan, en grupp där Benny Andersson, samlat sju av Sveriges främsta folkmusiker. Cecilia har sin grund i den uppländska folkmusiken och spelar sedan många år med riksspelman Erika Lindgren Liljenstolpe. Cecilia arbetar med att utforska nyckelharpans klanger med elektronik och förstärkning.
I utställningen Åsa Ersmark – Escape Fantasies

 

 28 augusti 2018