Kulturnatten

Lördag 14 september 12.00–23.00

13.00–16.00 Familjelördag masker-maskeradparad

Med prickar, streck och starka färger gör vi uttrycksfulla masker. Inspiration hittar vi hos konstnären Anselme Boix-Vives. Här finns gestalter som liknar troll, påvar eller kanske du och jag på maskerad? Alla åldrar är välkomna!

13.00–13.30 Familjevisning

13.30–15.30 Drop-in i verkstan

15.30–16.00 Maskparad och uppvisning i museet och på borggården.

14.00–16.00 Livepodd

Magiskt ljus i konst, inredning och fysik. Lyssna när podden "Tonträff för konst" livpoddar
Ljus är grunden för livet. Ljus påverkar hur du uppfattar konst och vad du känner. Under eftermiddagens intervjusamtal hör vi om hur ljuset i ett konstverk i utställningen "Smällen" med flera samspelar med ljuset i omgivningen. Fyra smarta ljusexperter ger sin syn på saken. Välkommen att bli överraskad!

Moderator är Lars Carlén som driver podcasten Tonträff för konst. Eftermiddagens samtal spelas in och kommer längre fram att gå att lyssna på som avsnitt i podden. Redan nu kan du här höra på intervjuer med exempelvis Gert Wingårdh och Ernst Billgren. Tonträff för konst finns i valfri poddapp och på Spotify.

14.00 ljuset i konsten och museets rum

Det är ljuset i museets rum, i konstverken och från armaturerna som tillsammans skapar magin i en utställning. Om det konkreta arbetet med ljuset i utställningen "Smällen" med flera. Daniel Werkmäster, chef Uppsala konstmuseum.

Sjuksköterskan som blev ljuskonstnär berättar om behovet av en ljusrevolution. Det blir en kortversion av varför en flicka på fyra år fångades av ljuset och hur det många år senare blev hennes yrke och kall. Hör också om hur det gick till när den populära ljusfestivalen "Allt ljus på Uppsala" startade. Florence Hermansson, konstnär och ljusdesigner.

15.00 Grunderna i Belysningslära

Hör vad en tungviktare inom akademin har att säga om ljuset och hur vi kan använda det bättre. Anders Liljefors, arkitekt och professor emeritus vid Kungliga Tekniska Högskolan samt Ljushögskolan i Jönköping.
Förvandla ditt hem med ljus. Upplev hur rummet vi är i på ett magiskt sätt förändras genom att byta några lampor och armaturer. Du får goda råd som du har nytta av för att kunna trivas bättre hemma, enbart genom att dra nytta av kunskap och några armaturer. Svante Pettersson, ljusdesigner.

17.00–18.00 Konsert: Uppsala Vokalensemble

Uppsala vokalensemble under musikalisk och konstnärlig ledning av Sofia Ågren sjunger musik av bland andra Pärt, Sisask och Augustinas.

18.00–18.30 Curatorsvisning, På besök hos Anselme Boix-Vives med Daniel Werkmäster, museichef

18.30–19.00 Curatorsvisning, Ingolf Kaiser, Vagn för flyende med Åsa Thörnlund, intendent.

19.00–21.00 Dans Anna Perhsson

Clusters II - en duett för dansare. Med Agnieszka Dlugoszewska och Anna Pehrsson.
Kroppar organiseras till objekt eller kretsar för flöden, energier och vibrationer. Glappet melIan problemet och lösningen blir till dans.
Dansen Clusters består av flera delar. den första delen framfördes på Bonniers konsthall i Stockholm i maj 2019, den andra här på Uppsala konstmuseum under kulturnatten, och den tredje och sista delen med titeln Tresholds genomförs också på Uppsala konstmuseum 26 oktober 2019.
Anna Pehrsson innehar Region Uppsalas dansresidens vid Eric Sahlström-institutet 2019. Pehrsson har varit dansare vid Cullbergbaletten, Stockholms stadsteater och  Alias Compagnie i Schweiz. Sedan 2016 är hon verksam som frilansande dansare och koreograf. 

I samarbete med kulturenheten, Region Uppsala

20.00–21.00 Performance: Hasse Bruniusson

Hommage till Bauhaus - En performance kring instrumentskulpturen Itten-Bauhaus-Ritus med anledning av Bauhaus 100 år.

Mask och kostym: Inga Lindén med inspiration av Oskar Schlemmers balettkostymering.
Slagverkaren Hasse Bruniusson har medverkat i band som SAMLA MAMMMAS MANNA, ENSEMBLE NIMBUS och THE FLOWER KINGS. Under kulturnatten hyllar han den jubilerande Bauhausskolan genom konsert på den egentillverkade ljudskulpturen: Itten-Bauhaus-Ritus. Denna är konstruerad av pads, ett elektriskt trumset med geometriska slagplattor. Det blir en audio-visuell upplevelse, där bland annat bauhausmästaren Johannes Itterns idéer om färglära och geometri, men också dragning åt det mystiska och ockulta ges en form. På instrumentet framför Hasse Bruniusson improvisationer inspirerade av John Cages verk: The Room, Toy Piano och 34'46.776. Cage använde pianot till ett slagverksinstrument genom att applicera gem, skruvar och suddgummin mellan strängarna. Toninnehållet i Cages partitur framförs i rytmiska improvisation, där slumpen får stor betydelse.

Uppdaterad: