November

Uppsala konstmuseums program för november 2019. Fri entré om inget annat anges.

Kulturlov

29 oktober–1 november 13.00–15.30

Kamouflera dig vild, måla djurmönster på återvunna kläder under kulturlovet. Drop-in dagligen under kulturlovet. Från 6 år.

Familjevisning 13.00-13.30
Arbete i verkstan 13.30-15.30

Intro-visning

Lördag 2 november 13.00–13.20

Museets värdar ger korta introduktioner till aktuella utställningar i museet.

Familjelördag: Abstrakt konst

Lördag 2 november 13.00–15.30

Vad är abstrakt konst? Vi tittar på Olle Bærtlings målning Forme blanche dans la rouge som finns i utställningen "SMÄLLEN" med flera och skapar bilder genom att klippa i färgat papper. Vad tyckte konstnären om starka färger och vad betyder linjerna och färgfälten för dig?

Intro-visning

Söndag 3 november 13.00–13.20

Museets värdar ger korta introduktioner till aktuella utställningar i museet.

Tisdagsjazz: Mary Nelson

Tisdag 5 november 14.00–15.30

Den härliga Jazzsångerskan Mary Nelson från Uppsala och USA är hemma i Uppsala för att sjunga ett urval av sina bästa låtar tillsammans med - Anders Bromander piano - Per V Johansson bas - Håkan Jansson Trummor.

Plats: Hörsalen, Museum Bar & Café.

Föredrag: Art Moments

Torsdag 7 november 18.00–19.00

Johanna Uddén har varit verksam inom Uppsalas konstliv i trettio år och idag är hon verksamhetsledare för Konstfrämjandet Uppland. Vid sidan av Konstfrämjandet frilansar hon som curator, konstskribent och konstpedagog. Johanna Uddén drev Konsthuset tillsammans med Erik Hedman 2010–2013, och som frilansande curator har hon gjort ett stort antal utställningar på museer, i skogen, på torget osv. Johanna Uddén drivs av att förmedla samtidskonst och i sitt Art Moments berättar hon bland annat om några sådana glimrande möten mellan betraktare och konstverk.

DJ: Sebastian Johans 17.00–20.00

Plats: Hörsalen, Museum Bar & Café

Intro-visning

Lördag 9 november 13.00–13.20

Museets värdar ger korta introduktioner till aktuella utställningar i museet.

Konsert: Maria w Horn

Lördag 9 november 14.00–15.00

Tonsättaren Maria w Horn intresserar sig mycket för människans förmåga till förnimmelse, hur musikaliska motsatspar som hög densitet och minimal stimuli, snabba övergångar och långsamma skiftningar kan skapa synergieffekter i samspel med andra medium. Hon fokuserar på elektroakustisk och audiovisuell musik och hennes arbete sträcker sig från renodlat elektroniska stycken, verk och installationer till samarbeten med solister, dansare och ensembler. Horn är utbildad i elektroakustisk komposition vid Kungliga Musikhögskolan och Universität der Kunst i Berlin och ingår i föreningen Sthlm Drone Society för långsamt utvecklande klangig musik.

Plats: Plan 3 i utställningen The Non-Human Animal

Visning: The Non-Human Animal

Söndag 10 november 14.00–15.00

Visning av utställningen: The Non-Human Animal – Negotiating Bio-relations med

Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent/curator samt Keri Facer, Zennströmprofessorn i Climate Change Leadership, Uppsala universitet samtalar om konstverk som på olika sätt omförhandlar gränserna mellan människa och andra djur, med ett speciellt fokus på smak och andra sinnen, samt det kulturella skifte som klimatförändringen för med sig.

Konsert: In BeatWeen Rhythm

Torsdag 14 november 19.00–20.00

Två erfarna musikanter skapar helt ny duo-musik med nyckelharpa och slagverk. Elektronik och loopar bidrar till helheten. Resultatet är spännande, krånglig, vacker, intensiv och enkel musik.

Olov Johansson från Väsen utgår ofta från svensk folkmusikrytmik och har undersökt vad som händer om man till exempel förändrar indelning och gruppering av 16-delarna i en polska. Vilka melodier dyker upp i huvudet då? Vad händer med Olovs idéer när de bollas mot Andrés rytmiska värld? André Ferrari som numer ingår i gruppen Bokanté, men var tidigare medlem i just Väsen, tänker ut melodier utifrån intrikata rytmiska strukturer som Olov inte får höra i ett första skede. Hur tolkar Olov Andrés nya melodi utan rytmiska bakgrunder?

DJ: Sarah Tawiah-Svärd 17.00–21.00

Kostnad: 100 kronor

Plats: Hörsalen, Museum Bar & Café

Intro-visning

Lördag 16 november 13.00–13.20

Museets värdar ger korta introduktioner till aktuella utställningar i museet.

Familjelördag: Naturens färger

Lördag 16 november 13.00–15.30

Ljust eller mörkt? Varför blir det ljusare när snön kommer? Vi pratar om vilka färger som finns i naturen just nu och målar höst- och vinterlandskap.

Intro-visning

Söndag 17 november 13.00–13.20

Museets värdar ger korta introduktioner till aktuella utställningar i museet.

Tisdagsjazz: Vidya Sundberg

Tisdag 19 november 14.00–15.30

Den spännande konsert där sångerskan Vidya Sundberg väljer egna och andras låtar tillsammans med Markus Ahlberg trombon - Jesper Norberg piano - Tove Brandt bas - Håkan Jansson trummor.

Plats: Hörsalen, Museum Bar & Café

Föredrag: Drömska besvärjelser och samiskt liv

Torsdag 21 november 18.00–19.00

Britta Marakatt-Labbas (f.1951) storslagna miniatyrvärldar, formade med nål och tråd på tyg, har sedan medverkan i Dokumenta i Kassel 2017 med det 24 meter långa broderiet Historjá (Historia) visats och hyllats i Sverige och internationellt. Med ett känsligt uttryck av transparenta tyger och små stygn skildras samiskt liv och det cykliska året med renarna. Marakatt-Labba förenar landskapets storslagenhet med samisk mytologi, drömska besvärjelser och vittnesmål om den svenska statens förtryck. Konstnären har en långt karriär bakom sig och var 1978 en av grundarna till Samisk Kunstnärgruppe (Masi-gruppen). Hör Marakatt-Labba berätta om sina inspirationskällor, sin metod, samt om det konstverk som finns i museets samlingar.

DJ: Anders Rönnlund 17.00–20.00

Plats: Hörsalen, Museum Bar & Café

Intro-visning

Lördag 23 november 13.00–13.20

Museets värdar ger korta introduktioner till aktuella utställningar i museet.

Intro-visning

Söndag 24 november 13.00–13.20

Museets värdar ger korta introduktioner till aktuella utställningar i museet.

Sopplunch och föredrag: Tankar om Bruno Liljefors

Tisdag 26 november 12.00–13.00

Föredrag med Mikael Ahlund, museichef Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum.

Bruno Liljefors (1860–1939) banbrytande närstudier av den svenska naturen fortsätter att fascinera. Men hans drivkrafter var komplexa och internationella. Kontakter med naturvetenskapen, det franska friluftsmåleriet och den japanska bildkonsten bidrog till hans radikala frigörelse från äldre landskapstraditioner. Liljefors natursyn och hans övertygelse om att allt levande hör samman har idag dessutom fått ny aktualitet genom vår samtida miljödebatt.

I samarbete med Uplands Konstförening

Plats: Hörsalen, Museum Bar & Café

Performance: The Disengaged Free Jazz Orchestra

Torsdag 28 november 19.00–20.00

Performanceduon The Disengaged Free Jazz Orchestra består av Kajsa Wadhia och Maria Stiernborg. Med bakgrund i koreografi respektive scenografi och bildkonst har de arbetat fram ett eget scenspråk som utgår från ett skevt, bångligt uttryck där friktion, dissonans och humor används som krafter att ifrågasätta rådande samhällsbygge med.

Deras framträdanden präglas ofta av ett undersökande av relationen synlig-osynlig och ett lekfullt experimenterande med språk, röst och text. I deras kommande performance ingår hemmagjorda lo-fi instrument, spekulativ futurism, broderier, ett mikroskop, silverfolie, tejp, nematoder och livevideo. De har de senaste åren framträtt på bland annat Kiasma i Helsingfors, Inkonst i Malmö, Stockholm Music & Arts, Mad House i Helsingfors och Studio 17 i Stavanger.

DJ: Kolbeinn Karlsson (konstnär) 17.00–21.00

Plats: Hörsalen, Museum Bar & Café

Familjelördag: Skapa ett vintermönster

Lördag 30 november 13.00–15.30

Vilka mönster finns i naturen och hur har konstnärer inspireras av dem? Vi tittar på Ekeby-keramik från samlingarna och skapar ett eget vintermönster.

Vernissage: Sture Meijer – Donation

Lördag 30 november 14.00-15.00

Invigning av utställningen Sture Meijer – Donation

Plats: Studio 4

 

Program för nästa månad