Skola

Välkommen till Uppsala konstmuseum!

Skapande och samtal om konst

På tre våningar i Uppsala slott visar konstmuseet utställningar med modern och samtida konst, nationell och internationell, med perspektiv från Uppsala till det globala.

Vi 
erbjuder alla skolor och förskolor i Uppsala kommun att komma på visning av utställningar och skapande arbete i verkstan utan kostnad. Kommer du från en skola utanför kommunen tar vi en mindre avgift för ditt besök. Information inför ditt besök och bokning av skolvisning.

Besöken består av 45 minuters visningar, där ni tillsammans med erfaren pedagog övar bildseende och  utvecklar språket genom tankar och begrepp med hjälp av konsten. Visningarna kan kombineras med 45 minuters skapande i verkstan. I verkstadspassen lär vi oss genom praktiskt arbete. Vi inspireras av konstnärliga tekniker, frågeställningar i utställningarna och metoder för visuell kommunikation. Vi arbetar ofta tillsammans i grupp. 

För bokning av visning och verkstad är det specifika datum och tider som gäller. Här följer ett
övergripande upplägg och under varje utställning finns mer information. Enbart visning
bokas utifrån klassens önskemål om dag och tid. 

SKOLPROGRAM HÖSTEN 2018

 

Hanns Karlewski, Smällen, 1980. Foto: Bo Gyllander

”SMÄLLEN” MED FLERA – Verk ur museets samlingar

1 september 2018 – tills vidare
Bokning: v. 38-40, 47-51

Hanns Karlewskis skulptur ”Smällen” från 1980 har fascinerat många. En mänsklig träkropp kolliderar med en blank motorhuv. Kraften och rörelsen öppnar upp för berättelser från vardag till myt. Med ”Smällen” som tema sammanförs här olika sorters konstverk i utställningen. Nya som gamla, skulptur, måleri, foto och video. Krockar och dynamiska möten uppstår eller kanske ett stillsamt samspel. Här visas Klara Kristalova, Heli Ryhänen, Jan Svenungsson och Katarzyna Kozyra. Tidigare mästare som Bruno Liljefors, Agnes Cleve och Bror Hjorth är också representerade liksom delar ur museets samlingar med Upsala-Ekeby-keramik.

Visning och verkstad: Mötet – berättande bilder F-åk 3
I utställningsrummet fantiserar vi kring de möten som uppstår mellan människor, djur och objekt. Barnen får välja två konstverk och utifrån dessa skapa en egen historia. I verkstan skapar vi berättande bilder genom måleri och teckning.

Visning och workshop: Selfie då och nu? Åk 6-gym
I utställningen finns flera porträtt och självporträtt. Vi samtalar om hur identitet kan manifesteras. Med Ipads och rekvisita tar vi egna Selfies inspirerade av konsten.Finn Öhlund – A Psychedelic Future – Graffiti = Art :)
1 september – 25 oktober 2018
Bokning: v. 38-42

Finn Öhlund lärde sig graffitins tekniker genom Aerosolskolan på Ungdomens Hus i Uppsala i början av 90-talet. Som konstnär bär han med sig en do-it-yourself-anda där grafiska uttryck, surrealistiska objekt, ljusdesign, video och måleri gärna omfamnas i tredimensionella installationer. Landsbygdens miljöer och naturen såväl som urbana rum ger utrymme för experiment och nya estetiska möten - av fluorescerande regnbågsfärg och klurig växtkraft. Utställningen sträcker sig över fyra platser: Uppsala konstmuseum, Gottsunda Centrum, UKK och Ungdomens Hus.

I samarbete med Gottsunda HipHop, Ungdomens Hus och Uppsala Konsert & Kongress

Visning och verkstad: Ekograffiti åk 4-9
Vi gör ekologiska experiment och skapar konst influerad av graffiti där betong och grönska möts.

Taus Makhacheva, Tightrope, 2015. Bild från utställningen. Foto Pär Fredin

Taus Makhacheva – Tightrope

Tid: 15 februari – 14 oktober 2018
Bokning: v. 41
Mellan spänning och meditation, i det vidunderligt vackra bergslandskapet i Dagestan utspelar sig Taus Makhachevas (f.1983) video Tightrope. Konst¬nären är intresserad av hur landskapet kan berätta platsens historia. Rasul Abakarov tillhör femte generationen av lindansare. I videon vandrar han med konstverk från Dagestans konstmuseum, från en bergstopp till en an¬nan. Handlingen ställer frågor om historieskrivning, det kommunistiska ar¬vet, kanon och konstens frihet. Makhacheva är född i Moskva och uppvuxen i Dagestan. 2015 visades hennes soloutställning på Uppsala konstmuseum.

Visning och verkstad: Balansakter – Skulptur i ståltråd F–åk 6
Lindansaren Rasul Abakarov är modig, inget snack om saken. I visningen samtalar vi om hur man visar mod och utmanar sig själv. Är det genom handlingar eller kanske att uttrycka något med ord, eller att väga olika saker mot varandra på rätt sätt? I verkstan gör vi skulpturer i ståltråd på temat balansakt.

(Historia, geografi)Korakrit Arunanondchai
With history in a room filled with people with funny names 4
Video, 2017, 23:32 min
20 oktober – 28 november 2018
Bokning: v. 43, 45

”The Denim Painter” är en karaktär som den thailändska konstnären Korakrit Arunanondchai byggt ett eget filmiskt universum kring. Jordnära och existentiella perspektiv möts i en flytande berättelse om animism, globalisering, teknologi, popkultur och naturens storhet. I den fjärde filmen i serien står åldrandet i fokus. Tankar om glömska, minne möter Buddhistiska idéer om reinkarnation.
I samarbete med Uppsala Internationella Kortfilmfestival.

Visning och verkstad: åk 6-9
Varje människa bär på berättelsen av det lokala, globala och allmänt existentiella. Vi tittar på Korakrit Arunanondchais bildberättande och i verkstan kan vi arbeta vidare med collage, där musikvideor och filmer sätts samman i kalejdoskopiska mönster.
Tema: Religion


Copyright Åsa Norling/Bildupphovsrätt 2018

Ett skaparuniversum – Bergman 100 år
Tid: 30 oktober – 2 december 2018
Bokning: v. 45-48

Studio 4 har förvandlats till ett rum fyllt med material för skapande och fantasi. Här kan du prova på animation, skuggspel och tuschmåleri i olika skaparstationer. Barnets fantasi och den unge Ingmar Bergman är en utgångspunkt, men även den fullfjädrade konstnären – regissören som kunde berätta och beröra med bild och ord. Här finns våra rädslor, det mörka, men också skönhet, humor och glädje. Genom Bergmans universum hittar vi inspirationskällor som länkar in i vår tid.
Scenograf: Åsa Norling.

Samtal och workshop F – åk 6 
Utifrån stämningar och tankar som uppstår i arbetar vi i mindre grupper i de olika stationerna i rummet, med skuggspel, animation och tuschmåleri. Vi anknyter till Ingmar Bergmans universum.Åsa Ersmark – Escape Fantasies
Tid: 10 november 2018 – 20 januari 2019
Bokning: v. 46-48

Åsa Ersmark arbetar med rörlig bild, skulptur, foto, teckning, måleri och performance. I hennes arbeten undersöker hon traditioner, patriarkala strukturer och låsta föreställningar i relation till frihet och möjligheter. I utställningen visas ett nyproducerat verk Hekate Rising, som är en psykedelisk 16 mm film och en åkallelse av Hekate, den nattliga månskenets gudinna i grekisk antik mytologi. Månen som motiv återfinns också i det äldre verket Lunatic som bjuder på en speciell ljudupplevelse.

Visning och verkstad: Bilder som flyktmetod åk 4-9
Vilka bilder och berättelser söker du dig till när du vill fly från vardagen? Med inspiration i konstnärens bildvärld där personliga berättelser vävs samman med myter och musik skapar vi egna collage. Vi letar färger och symboler och plockar material från dataspel, filmer och uråldriga myter.

Visning: åk 7-gym
Vi tittar närmare på konstnärens arbete med film- och video och funderar över hur konstnären arbetar med identitetsfrågor genom biografiska och fiktiva element.


Bild från utställningen med stipendiater 2017. Foto Pär Fredin

Stipendiater 2018 – Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne
8 december 2018 – 27 januari 2019
Bokning: v. 50-51

Stipendiet Anna-Lisa Thomson Till Minne tilldelas varje år 3–4 nyutexaminerade kvinnliga konstnärer från Sveriges konsthögskolor. Formgivaren och målaren Anna-Lisa Thomson (1905–1952) var verksam vid S:t Eriks Lervarufabriker och Upsala-Ekeby i Uppsala. Som ung fick Thomson ett stipendium som fick stor betydelse för henne. Efter hennes allt för tidiga död grundades denna stiftelse till hennes minne. Med start 1955 har stipendiet spelat en viktig roll för svenskt konstliv och bidragit till en allt mer jämställd konstscen.

Visning: åk 9-gym
Utställningen är ett bra tillfälle att ta pulsen på den konst som produceras på landets konstskolor. Vi samtal om material, uttryck och koncept.

 

12 oktober 2018