Himlen är blå och solen är en klocka

Utställningsperiod

29 augusti –22 november 2020

Filippa Arrias & Pauliina Turakka Purhonen

Digital vernissage lördag 29 augusti kl 14.00

Sol och moln, människor och minnen, himmel och helvete. Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen utforskar människans verkligheter och omständigheter. De prövar olika möjligheter att med poesi och konstnärlig gestaltning forma, formulera och omformulera ett innehåll. De egna tekniska färdigheterna och det konstnärsmaterial de använder sig av är för dem båda viktiga i arbetets processer och i slutändan för de nya berättelser och utsagor som uppstår. Resultatet är omfångsrika skulpturer i textil och målningar i olja som både övertygar och förundrar.

Den ena är uppvuxen i en prästfamilj, den andra i en lärarfamilj. I båda dessa miljöer och kontexter återfinns stora berättelserna om livets mål och mening. Berättelser med utopier och skiftande förhållanden till sanningen och verklighetens premisser för den enskilda människan. Det har också inneburit ett återkommande flyttande till nya tjänster för föräldrarna och nya platser för familjerna. Men också tidigare generationers förflyttningar finns med och påverkar händelserna i det framflytande nuet. Olika platser i världen som Sverige, Finland (Åland) och Surinam binds samman. Berättelser förändras.

Ödet har fört samman dessa två konstnärskap som nu möts i Uppsala konstmuseum. Här prövas livets ständiga och stora frågor om vilka vi är och var vi kommer ifrån, vad vi bär med oss och vad vi för vidare.

 

Fillippa Arrias, född 1971 i Göteborg, utbildad på Nordiska konstskolan i Karleby i Finland och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm där hon också under tio års tid varit lektor i måleri. Arrias erhöll 1998 stipendium från Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne. Hon har haft flera separatutställningar i Sverige och utomlands samt offentliga uppdrag, bland annat Skandionklinikken i Uppsala. Arrias arbetar nu inom Konsthögskolan med forskningsprojektet ”Paramaribostorken flög sin kos för att aldrig återvända - Transformationen som den Andre” finansierat av Veteskapsrådet

Pauliina Turakka Purhonen, född 1971, i Haapavesi, utbildad i keramik vid Kuopio konstskola och Bildkonstakademien i Helsingfors. Hon har haft många utställningar och är representerad i flera samlingar i Finland. Hon har också fått utmärkelser och varit noninerad till Ars Fennica-priset.

Utställningstext av Jonatan Habib Engqvist.

 

Lördag 29 augusti 14.00. Live stream
Vernissage
Museichef Daniel Werkmäster inviger. Samtal: Konst och verklighet. Konstnärerna Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen samtalar med konstskribenten och kuratorn Jonatan Habib Engqvist.

Lördag 12 september 21.30–22.00

Runoutta: Elsa Tölli lausuu runojaan kokoelmastaan Fun Primavera näyttelyssä Taivas on sininen ja aurinko on kello.

Poesi: Elsa Tölli läser ur sin diktsamling Fun Primavera på finska i utställningen Himlen är blå och solen är en klocka

 

Elsa Tölli on runoilija ja spoken word-artisti, joka on esiintynyt lukemattomilla lavoilla aina Flow-festivaaleista ja hämyisistä kellariklubeista kirjamessuihin ja runoviikkoihin. Värikylläisillä keikoillaan Tölli tuo lavalle tunnekuohunsa, anteeksipyytelemättömän läsnäolonsa sekä polveilevan vahvat runopuheensa. Taiteessaan hän juhlistaa rosoista glamouria, leikkiä sekä keskeneräisyyttä yhtä lailla kuin lavalla olemisen adrenaliinia ja puhdasta riemua. Tänä keväänä Tölli julkaisi ensimmäisen painetun teoksensa Fun Primavera
Yhteistyössä Uppsalan kunnan Suomalaisen aluehallinnon kanssa

 

Elsa Tölli är poet och spoken word-artist som har framträtt på en mängd olika scener och festivaler, från etablerade Flow Festival i Helsingfors, till minde klubbar eller poesiveckor i Finland. Töllis performances avspeglar ett känslomässigt tumult, en skoningslös närvaro samt ett levande och gäckande språk. I sin konst hyllar hon skärvan, grumsigt glitter, lekfullheten liksom adrenalinet och njutningen i att stå på scen.

Tölli publicerade sin första poesibok Fun Primavera våren 2020. I läsningen möter det finska språket Pauliina Turakka Purhonen textila skulpturer, där olika verklighetsnivåer ger plats för en medeltida biblisk bildvärld, vardaglig, humoristisk och grotesk på samma gång.

I samarbete med Finskt förvaltningsområde Uppsala kommun.

Livesändning

 

Torsdag 17 september 18.00
Panelsamtal
: Existensen, myten och hantverket - om medeltida kyrkliga spår i Pauliina Turakka Purhonen textila skulpturer.  
Medverkande, Mia Ahlbäck Åkestam, Universitetslektor i Konstvetenskap, Stockholms universitet, Pia Bengtsson Melin, 1:e antikvarie Statens historiska museum, Pauliina Turakka Purhonen konstnär. Moderator Henrik Widmark, universitetslektor konstvetenskapliga institutionen Uppsala universitet.

Live Stream-sändning från utställningen Himlen är blå och solen är en klocka. Konstnären Pauliina Turakka Purhonen medverkar på länk.

I samarbete med Uppsala universitet.

 

Lördag 3 oktober 14.00
Poesi: Judith Kiros,
O 

Judith Kiros debut ”O” är en hybrid av poesi och essä som tar sin utgångspunkt i Shakespeares pjäs Othello. Othello hetsas till att döda sin vita hustru och blir därmed det publiken redan vet att han är: ett monster, den svarte mannen. Läsningar av pjäsen varvas med rytmisk dikt och längre prosapassager – alla delar förhåller sig till detta O, en både öppen och stängd form. O är en bok som söker sig till reflektionsytorna och spegelbilderna, som skriver in sig i klassiska texter och utvidgas till att kretsa kring svarthet och kön i Sverige i dag.

I samarbete med Bibliotek Uppsala


Fribiljetter reserveras via Tickster. Läsningen sänds också som livestream.

 

 

Torsdag 12 november 18.00, livestream

Samtal: Hetta och vitt
-
Om färg, gestaltande och postkoloniala trådar som löper in i samtiden.
Författaren Ann-Marie Tung Hermelin samtalar med konstnären Filippa Arrias om utställningen Himlen är blå och solen är en klocka.

 

Ann-Marie Tung Hermelin är essäist och debuterade som romanförfattare 2012 med boken Inunder. Hon är sinolog och konstvetare med studier i USA, Kina och Sverige. Vithetsnorm och genusfrågor är teman hon arbetat med, exempelvis med essän ”Vem är nyfiken gul?”, Ord och bild 2018. Hon har varit förbundssekreterare för Sveriges kvinnojourers riksförbund, SKR, ordförande för RFSU Stockholm och enhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och är för närvarande gästlärare på Konstfack.

 

Uppdaterad: