Kommande utställningar

2018

Hanns Karlwskis, Smällen
Hanns Karlewski, Smällen, 1980. Foto Bo Gyllander

”SMÄLLEN” MED FLERA
Verk ur museets samlingar
1 september 2018 – tills vidare

”Smällen” med flera är en utställning som visar konst från de senaste årens förvärv i dialog med äldre verk ur museets samlingar. Hanns Karlewskis skulptur från 1980 har gett utställningen dess titel. Ett av de allra senaste tillskotten är den polska konstnären Katarzyna Kozyras tre fotografier ”Olympia” från 1996, som med ett dokumentärt anslag och konsthistoriska återblickar ställer frågor om identitet och social tillhörighet. Andra konstnärskap som visas är Klara Kristalova, Heli Ryhänen, Nina Hemmingsson och Jan Svenungsson. Tidigare mästare som Bruno Liljefors, Agnes Cleve och Bror Hjorth är också representerade liksom delar ur museets samlingar med Upsala-Ekebykeramik.

Program
27september Konsert: Egeland och Marin
2 oktober Sopplunch och föredrag: Hanns Karleweski
13 oktober Konsert: Simon Svärd
20 november Sopplunch och föredrag: Åsa Bharathi Larsson om Agnes Cleve

 

KAARINA KAIKKONEN
From the Bottom of my Heart
1 september – 30 september 2018

Under 2017 visade Uppsala konstmuseum Kaarina Kaikkonens verk My Outline i samband med utställningen Itsenäisyys. Nu är hon tillbaka med utomhusverket From the Bottom of my Heart som sträcker sig från borggårdens fontän till museets tak och helt består av skjortor. Kaikkonen arbetar med minnen som material. Något så vardagligt som en skjorta blir en representation av den person som burit den. Kaarina Kaikkonen är född 1952 och bosatt och verksam i Helsingfors men ställer ut över hela världen. 

Program
8 september Kulturnatten: workshop, visningar, konsert (separat program)KORAKRIT ARUNANONDCHAI
With history in a room filled with people with funny names 4
20 oktober – 28 november 2018

”The Denim Painter” är en fiktiv performancekaraktär som den thailändska konstnären Korakrit Arunanondchai byggt ett eget filmiskt universum kring. I monologform förs ett samtal med ”Chantri” om jordnära och existentiella frågor som buddism och animism, globalisering, teknologi, popkultur och naturens storhet. I den fjärde filmen står åldrandet i fokus. Här finns en egen sorts reinkarnation, i glömskan och minnet. Korakrit Arunanondchai är utbildad vid Rhode Island School of Design och Columbia University. Han är född i Bangkok och baserad i New York. Arunanondchai har bland annat haft separatutställningar på Palais du Tokyo i Paris samt Kiasma i Helsingfors.

I samarbete med Uppsala Internationella Kortfilmfestival


 

ÅSA ERSMARK
Escape Fantasies
10 november 2018 – 20 januari 2019

Åsa Ersmark arbetar med rörlig bild, skulptur, foto, teckning, måleri och performance. I hennes arbeten undersöker hon traditioner, patriarkala strukturer och låsta föreställningar i relation till frihet och möjligheter. I utställningen visas ett nyproducerat verk, en psykedelisk film Hekate Rising, och en åkallelse av Hekate, den nattliga månskenets gudinna i grekisk antik mytologi. Månen som motiv återfinns också i det äldre verket Lunatic från 2012 där också ljudupplevelsen är av stor betydelse. Åsa Ersmark bor och arbetar i Stockholm. Hennes verk har visats på bl.a. Tribeca Filmfestival i New York, Moderna Museet i Stockholm och Microscope Gallery i New York. 

Program
17 november Konsert: Stina Hellberg Agback
22 november Konsert: Chicagojazzen
29 november Artist Talk
8 december Konsert: Cecilia Österholm


 Utställningsbild från stipendiatutställningen 2017 på Uppsala konstmuseum

STIPENDIATER 2018
Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne
8 december 2018 – 27 januari 2019

Stipendiet Anna-Lisa Thomson Till Minne tilldelas varje år 3–4 nyutexaminerade kvinnliga konstnärer från Sveriges konsthögskolor. Formgivaren och målaren Anna-Lisa Thomson (1905–1952) var verksam vid S:t Eriks Lervarufabriker och Upsala-Ekeby i Uppsala. Som ung fick Thomson ett stipendium som hade stor betydelse för henne. Efter hennes allt för tidiga död grundades denna stiftelse till hennes minne. Med start 1955 har stipendiet spelat en viktig roll för svenskt konstliv och bidragit till en allt mer jämställd konstscen. 

STUDIO 4
Ett rum för kortare utställningar och experimentFINN ÖHLUND
A Psychedelic Future
Graffiti = Art :) 
1 september – 25 oktober 2018


Finn Öhlund lärde sig graffitins grunder på Ungdomens hus i Uppsala när Svenska Aerosolskolan fanns inhyst där i början av 90-talet. Som konstnär bär han med sig en do-it-together-anda där grafiska uttryck, surrealistiska grepp, ljusdesign, video, måleri och improvisation gärna omfamnas i tredimensionella installationer. Naturen och landsbygden såväl som urbana rum ger utrymme för experiment och nya estetiska möten – av fluoroscerande regnbågsfärg och roliga konstnärssamarbeten. Finn Öhlund är aktuell med konst på fyra platser under september–oktober: Uppsala konstmuseum, Gottsunda Centrum, UKK och Ungdomens Hus.

Läs mer om Finn Öhlund på hans hemsida: http://finnohlund.com/ 

I samarbete med Gottsunda Hiphop, Ungdomens Hus och Uppsala Konsert & Kongress.ETT SKAPARUNIVERSUM
Bergman 100 år
30 oktober – 2 december 2018

Studio 4 har förvandlats till ett rum fyllt med material för skapande och fantasi. Här kan du prova på animation, skuggspel och tuschmåleri i olika skaparstationer. Barnets fantasi och den unge Ingmar Bergman är en utgångspunkt, men även den fullfjädrade konstnären – regissören som kunde berätta och beröra med bild och ord. Här finns våra rädslor, det mörka, men också skönhet, humor och glädje. Genom Bergmans universum hittar vi inspirationskällor som länkar in i vår tid. Scenograf: Åsa Norling. 


Med reservation för ändringar.

11 juni 2018