Konst på andra platser

Kulturpunkten / Gottsunda Centrum

Joaquin Rosell, Urklippsmänniskan (Flickan i Uppsala) 1971. Foto Bo Gyllander
Joaquin Rosell f 1944, Urklippsmänniskan (Flickan i Uppsala), fotografi, 1971. Foto Bo Gyllander


AIRBRUSCH & TUSCH

Joaquin Llena Rosell, Lena Svedberg och Finn Öhlund
25 augusti –16 september 2018

Föregångare och förvaltare inom graffittin finns i Uppsala konstmuseum samlingar. I utställningen förflyttar vi oss till 1970-talet med grafiska experiment och politisk agenda. Lena Svedbergs teckningar förvrider och leker med makten i en egen satirisk stil. Läraren och mentorn Joaquin Llena Rosell inspirerade unga att prova på spraymålning som uttryck och liksom muralmålare jobba stort i en politisk och samtidigt poppig anda. Finn Öhlund, aktuell på museet, visar bilder som inspirerats av graffitikultur och surrealism i ett psykedeliskt uttryck.
I samarbete med Gottsunda Hiphop och Kulturpunkten


ANOTHER STORY
27 oktober  11 november 2018

I utställningen Another Story har en grupp unga bekantat sig med Uppsala konstmuseums samlingar. Genom möten och samtal om konsten har utställningen tagit form. Välkommen att ta del av en ung blick på samlingarna, där olika visuella och geografiska referenser skapat en ny och unik berättelse.

I samarbete med Index the Swedish Contemporary Art Foundation och Kulturpunkten.

Uppsala Konsert & KongressKatrine Helmersson
 
Dark Currents
22–28 september 2018

Katrine Helmerssons separatutställning Dark Currents visades 2005 på Uppsala konstmuseum. En sal fylld av en slags pappersvikningskonst, origami, med sotsvarta pappersmembran vikta och hängande från taket. Associationerna var många, hopskrynklade brev som förpassats till papperskorgen eller hemlighetsfulla, dunkla nejlikor. Stilfulla, frasande pappersblommor. För museet lät Katrine Helmersson gjuta en pappersblomma i brons. I videoinstallationen kan vi följa de olika stegen i en tillkomstprocess, både subtilt och poetiskt.

Program
22 september: Visning 13.00-13.20Finn Öhlund med flera
Den 3-ögda kaninen
19–26 oktober 2018

Finn Öhlunds uttryck rör sig ledigt mellan konstrum, scenrum och design i en psykedelisk hypnotisk stil. Naturen och landsbygden såväl som urbana rum ger utrymme för experiment och nya estetiska möten av fluorescerande regnbågsfärg och roliga konstnärssamarbeten. Finn Öhlund är aktuell med konst på fyra platser under septemberoktober: Uppsala konstmuseum, Gottsunda Centrum, UKK och Ungdomens Hus.

Program
19 oktober: Visning 13.00-13.20

 

Åsa Ersmark
Mirror
3–16 december 2018

I videoverket Mirror ser vi en spegel – ett föremål vars ändamål är att se och granska – långsamt fysiskt transformeras och förlora sin funktion, vilket också gör den maktlös. Åsa Ersmark arbetar i olika medier och på museet visas samtidigt utställningen Escape Fantasies. I hennes konstnärskap undersöker hon bland annat sociala och emotionella strukturer.

Program
3 december: Visning 13.00-13.20 


28 augusti 2018