Hesselholdt & Mejlvang

Native, Exotic, Normal
10 juni – 10 september 2017


© Hesselholdt & Majlvang, Native, Exotic, Normal / State of Emergency, 2016

Vernissage lördag 10 juni 12.00–16.00
Invigning 14.00
Daniel Werkmäster, museichef hälsar välkommen.
Åsa Bharathi Larsson, fil dr, universitetslektor vid konstvetenskapliga institutionen Uppsala universitet, inviger utställningen.

Hesselholdt & Mejlvang har i Native, Exotic, Normal utgått från hudläkaren Thomas B. Fitzpatricks skala från 1975 av olika hudtyper. Hans skala går från Type I: Pale White till Type VI: Dark Brown to Black. Utställningen är uppbyggd kring tre rum i museet med två färger i varje rum. Genom sex färgnyanser från ljust till mörkt leds besökaren på en kulturhistorisk och populärkulturell vandring. Varje del är inredd med kulturkodade föremål kring teman som namngivits med begrepp hämtade från målarfärger och kosmetiska produkter. Utställningens titel, Native, Exotic, Normal, är hämtad just från sådana benämningar på produkter i hudfärgsnyanser.

Utanför museet på slottets södra sida visas även verket Native, Exotic, Normal / State of Emergency som består av sex stycken flaggstänger med flaggor i samma sex färgnyanser som i utställningsrummen, men som på utsidan också korresponderar med slottets egen fasadfärg.

Hesselholdt & Mejlvang undersöker hur diskriminering är en integrerad del av vår vardag, hur språk och bilder återskapar rådande idéer och förställningar. I utställningen vill konstnärerna tydliggöra makt och normers formspråk genom att presentera och förvrida dessa vardagliga bilder och uttryck.

På så vis närmar sig Hesselholdt & Mejlvang viktiga frågor i vår tid om tillhörighet, hemmahörighet och exkludering, samt begreppet eurocentrism och de filosofiska/politiska diskussionerna om den andre i relation till den samme.

Utställningen ställer frågor om värderingar, normer och moral. Den har ett humanistiskt budskap. Den uppmanar besökaren att tänka kritiskt i en komplex omgivning av symboler och språk.

Med stöd från Statens Kunstfond i Danmark

Läs mer om konstnärerna: www.hesselholdt-mejlvang.dk

Öppet: tisdag-söndag 12.00-16.00, torsdag 12.00-20.00.
Sommaröppet 19/6-20/8 måndag-söndag 12.00-16.00.
Reception och café öppnar 11.30.

FRI ENTRÉ

Uppdaterad: