Skolprogram hösten 2021

Här presenteras skolprogrammet för hösten 2021.

Ur museets samlingar

Tills vidare

Uppsala konstmuseums samlingar består av cirka 14 000 konstverk och designföremål. I höst visar vi verk med fokus på landskap, som har en lång tradition inom konsten och intresserar konstnärer än idag.  På museets fyra våningar kommer att se verk som spänner över 1800-talets senare del fram till idag.  

Måla vindsus och bilbuller

Roger Metto_750.jpg

Visning och workshop. Förskola och årskurs 0-3.

Målaren Roger Metto och videokonstnären Taus Makhacheva har båda verk i samlingarna. De delar erfarenheten av att ha vuxit upp omgivna av mäktiga bergslandskap och att nu bo i storstäder lång borta från den natur som de skildrar. Tillsammans pratar vi om hur staden och den vilda naturen skiljer sig åt. Har du tänkt på att den inte bara ser annorlunda ut, den låter också annorlunda Tillsammans tittar vi på konst och pratar om landskap som vi ser och hör varje dag. I konstverkstaden lyssnar vi på olika stads- och naturljud och tolkar dem genom måleri i tusch och neonfärger.

Avbilda en värld som rör sig

Visning och workshop. Årskurs 4-7.

I utställningen tittar vi på olika landskap som gestaltats av flera generationers konstnärer. Tillsammans pratar vi om vad vi själva brukar se när vi cyklar, åker buss, bil eller sitter i klassrummet. Märker du på att i både i naturen och i stan rör allt på sig, ibland snabbt och ibland jättelångsamt. Hur kan man måla en rörelse på ett stilla papper?

Tillsammans tittar vi på hur olika konstnärer avbildar rörelse och i konstverkstaden målar vi med penslar av olika form och storlek på papper med avlångt format.

Identitetens betydelse. Hur speglas genus och normer i konsten?

Visning. Årskurs 8 och gymnasie

I utställningen finns flera porträtt och självporträtt. Vi pratar om hur identitet kan manifesteras. Tillsammans tittar vi på Katarzyna Kozyras Olympia och letar efter kopplingar till Manet och Tizian. Vi diskuterar sprängkraft i Lena Cronqvist målning 1986, samt i och Bruno Liljefors Fars porträtt. Vi pratar om könsroller och normer och om hur detta har förändrats inom konsten de senaste 100 åren.

Grafik och keramik

Prints&ceramic.jpg

Ur museets samlingar

11 september- 21 november

Utställningen lyfter fram grafiken och keramiken från konstmuseets egen samling. Under utställningens gång kommer museets samling att successivt att flyttas från magasinet till utställningsrummen. Personal från museet kommer aktivt att arbeta med materialet direkt i utställningen. Här kommer du att få se aldrig tidigare visade grafiska blad tillsammans med bland annat Upsala-Ekeby keramik i en föränderlig utställning.

Kroppen gör avtryck

Visning och workshop. Förskola och årskurs 0-3.

I utställningen tittar vi på olika grafiska konstverk och föremål skulpterade i lera. Vi pratar om olika material och tekniker. Vad betyder det att göra tryck, avtryck och intryck? Kan man använda sin egen kropp för att trycka bilder?

I konstverkstaden skapar vi tryckta bilder med hjälp av våra armar och händer, vaselin och färgpigment.

Gör din egen vas och blombukett av olika sorters lera

Visning och workshop. Årskurs 4-7

I utställningen tittar vi på olika bruksföremål och skulpturer gjorda av lera. Vi lär oss om skillnaden mellan hantverk och konst och tittar på föremål gjorda av olika sorters lera och färgade med olika sorters glasyr. Som exempel studerar vi 60- och 70-talets keramik från Upsala-Ekeby och jämför den med mer moderna keramiska skulpturer av Klara Kristalova och Ernst Billgren. I konstverkstaden får du lära dig en ny hantverksteknik - att tumma lera. I vårt arbete använder vi tre olika sorters lera. vit, svart och terrakotta.

Konst och demokrati - gemensamma vägar

Visning. Årskurs 8 och gymnasiet

I utställningen Keramik och grafik får ni botanisera i museets stora samlingar och två fält av hantverk. Här möts konstverk och bruksföremål från 1600-talet till modern tid. Tillsammans tittar vi på hur olika konst- och hantverkstekniker har ändrats i takt med samhällets utveckling, vilket i sin tur har påverkat människans visuella livsmiljö, från tidningar till reklampelare, husfasader och inredning. Redan på 1930-talet väcktes frågan om konstens demokratisering och tillgänglighet och frågan är fortfarande högst aktuell.  

Victoria Verseau

Victoria Verseau foto Jean Baptiste Beranger_750.jpg

Engender my past

Uppsala kommuns ateljéstipendiat 2020/21

7 oktober- 21 november 2021

Victoria Verseau är konstnär och filmare, nyutexaminerad från Kungliga konsthögskolan. Genom objekt i material som neon, jesmonite och latex och stämningsskapande filmer väver konstnären samman olika minnesfragment, som varit viktiga för henne. Victoria återvänder till hotellet i Thailand, där hon genomgick könskonfirmerande kirurgi och minns vännen Meril från denna tid som senare valde att avsluta sitt liv. Konstverken ställer frågor om minne och glömska, drömmar och besvikelser, roller och identiteter samt den långa och snåriga väg som det innebär att vara transperson. Att vilja visa upp och samtidigt dölja och hur olika identiteter flyter in i varandra, men inte riktigt går ihop.

Att gestalta drömmar och besvikelser

Visning. Årskurs 9 och gymnasiet

I utställningen fokuserar vi på Victoria Verseaus videoverk som anknyter till alla de val som unga människor har framför sig. Valet av yrke, boende, partner och definition av genus kan leda till att både drömmar förverkligas och besvikelser infinner sig. Vi samtalar om hur fragmentariska minnen är, om hur vi vill hålla fast vid vissa, samt lämna andra i glömska.   

Boka skolvisning

Boka skolvisning för hösten 2021.

Uppdaterad: