Sommarjobbare gör film om konst

Under två veckor i juni har ett intensivt filmprojekt pågått på museet. Filmskaparna var ungdomar i årskurs nio som sommarjobbat med att göra film om konstverk på museet. "Jag har lärt mig hur ett museum fungerar men också hur hur man kan tolka konst", säger Majka Jordal-Bjarnesen.

sommarjobbare-sida.jpgSommarjobbare från vänster: Arsentii Tysyachnyi, Majka Jordal-Bjarnesen, Alicia Alsadi Österberg  , Emanuel Östlund, Sjölund , Felix Iragena, Tanja xxx

Sommarjobbet startade i början av juni och pågick i två veckor. Första veckan fick ungdomarna var med på visningar, bestämma sig för vilket konstverk de ville fördjupa sig i och indroduceras till att både filma och att klippa film.

-Ungdomarna fick själva välja konstverk och vad de ville förmedla i filmerna, säger Natasha Dahnberg, konstpedagog på museet. 


Andra veckan arbetade ungdomarna intensivt med filmerna. De valde olika konstverk och olika tekniker för att filma: vissa arbetade med animation och andra med minireportage. De spelade själva in berättarröster och valde musik.  


- Det som jag tycker var roligast var nog att få göra filmer ifrån sitt eget perspektiv. Få berätta om hur man själv tänkte om ett konstverk, säger Alicia Alsadi Österberg .

- Med mina filmer vill jag vecka intresse till konstverk som visas i museet, för att flera människor skulle komma hit, säger Arsentii Tysyachnyi. 

Ungdomarna har också hunnit med att prata med personalen på museet, hjälpa till i receptionen och vara med i det dagliga arbetet på ett museum. 

- Jag har fått en bra erfarenhet och hur en arbetsmiljö i Sverige ser ut genom att vara med på möten och få en chans att jobba med personalen på konstmuseet, säger Felix Iragena. 

- Det var väldigt roligt. Det var mycket kreativt arbete, vilket jag tyckte var väldigt roligt, och man blev nästan aldrig uttråkad, säger Emanuel Östlund Sjölund . 

Ungdomarnas filmer visas nedan. 

Film om Caja von Zeipels A girl is a gun

Film om Lena Cronqvists Augusti 1986

Film om utställningen En postum resa in i framtiden

 

30 juni 2023