Keramiska variationer

Det finns många sätt att presentera design och konst skapade av ett specifikt material. I utställningen Keramiska variationer får du se både byggmaterial, design och samtidskonst som skapats av lera, från 1700-talet och fram till nutid och med anknytning till Uppsala. Alla verk kommer från museets egna konstsamlingar. Den äldsta föremålet i utställningen är en tegelsten med inskriven datering ”1755”.

Utställningsperiod: 19 december 2023 – 18 februari 2024
Entré: Fri entré
Besök utställningen: Se museets öppetider och ta del av annan praktisk information inför ditt besök.

I keramiska variaioner-sida.jpgmitten av 1700-talet påbörjades ett återuppbyggande av Uppsala slott som hade blivit mer eller mindre förstört i en brand 1702. Arbetet leddes av den kungliga arkitekten Carl Hårleman och pågick till 1766. Tegelstenen är alltså från den byggnadsperioden.

I Uppsala konstmuseum finns en stor samling av föremål från Upsala-Ekebys keramikfabrik. Det är cirka 1300 föremål och utgörs av den konstnärliga delen av lervarufabrikens sortiment men även kakel och kakelugnsplattor. I utställningen visas flera exempel på den omfattande produktionen och här visas ett urval i gröna nyanser. Koppar- och blyoxider blev populära glasyrer i samband med funktionalismen genombrott i Sverige på 1930-talet. Användandet av dessa kom dock att fasas ut på grund av hälso- och miljöskäl.   
 
En av de ledande konstnärerna på Upsala-Ekeby var Anna-Lisa Thomson (1905–1952). Efter hennes bortgång bildades Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne. Stipendierna går till kvinnliga avgångselever på masternivå från Sveriges olika konsthögskolor och varje år anordnar Uppsala konstmuseum en utställning med stipendiaterna.

Katarina Sundkvist Zohari och Alex Rosa är två av stipendiaterna som använder keramiken i sin konstnärliga praktik. Deras verk representerar samtidskonstens undersökning av lerans möjligheter till olika former och uttryck.

Uppsala konstmuseum visar återkommande utställningar med keramik och lera som material. För att nämna bara några: Prints and Ceramics (2021), Veronica Brovall – Man Drawer (2019), Beyond the Object (2018), Hjördis Oldfors – Tropicana, Palma och andra serier (2015), Mari Simmulson – En färgstark konstnär i industrin (2014).

Uppdaterad: